Kunstfort, top, logo

 

Portal Educatie

 

 

Een leuk lesidee!

 

 

Create your own work of art!

 

Maak een kunstwerk voor op het Kunstfort.

Materialen: klei, satéprikkers, papier, ijzerdraad

  • Maak het kunstwerk niet groter dan 15 cm.
  • Neem maximaal 1 stukje ijzerdraad, gebruik dat als basis
  • Maak met behulp van de materialen een kleine sculptuur.
  • Gebruik de klei als ‘lijm’
  • Neem je kunstwerk mee naar de plek waar hij volgens jou zou moeten komen
  • Houd je kunstwerk vast voor de juiste plek. Schaal je ontwerp door het ver of dichtbij de camera te houden: zó dat je kunstwerk precies samenvalt met de locatie van jouw keuze
  • Maak een foto!

 

Stuur je foto’s naar instagram: kunsteducatie.net

 

 

Verwerkingsopdracht

Tell your story/review Vlog!

Bezoek onze tentoonstelling en maak naar aanleiding van de getoonde werken en wat er over de tentoonstelling verteld is en wat je gezien hebt een Vlog. Gebruik daarvoor de onderstaande aanwijzingen. www.kunstfort.nl

 

Stappenplan

Kies in de kunstwerk een uitsnede, een detail, of een combinatie van details die zouden kunnen functioneren als affiche.  Maak 15  foto’s en kies de beste 5 uit.

Spreek een voorbijganger(s) aan en vraag of je een kort interview mag houden over het kunstwerk.

Start je Vlog zo dat je het kunstwerk laat zien, je vertelt waar je staat en hoe het kunstwerk in de omgeving staat. Start daarna je interview.

Stel de voorbijganger daarbij in ieder geval de volgende vragen.

- Heb je dit kunstwerk wel eens eerder gezien?

- Wat voor betekenis heeft dit kunstwerk voor jou?

- Wijs een aantal details aan die jou tijdens het fotograferen zijn opgevallen? Heb je wel eens naar de details gekeken.

Sluit je Vlog af op een originele charmante manier en stuur ons je vlog naar educatie@kunstfort.nl

 

 

Wat is er nog meer te doen?

Rondleidingen

Op zondagmiddagen zijn er rondleidingen op het Kunstfort. Je maakt kennis met de kunstwerken in de tentoonstelling en op het terrein van het Kunstfort.

 

De dode dierentuin

 

Kunstfort bij Vijfhuizen begint het voorjaar met Erik Andriesse – Dode Dierentuin. In deze tentoonstelling vereeuwigt Erik Andriesse (1957 – 1993) de ontembare natuur: een mysterieus gezelschap van zonnebloemen, amaryllissen, vogelskeletten en apenschedels bevolkt de Genieloods van het fort.

 

In de jaren 70 en 80 is Andriesse onderdeel van  een generatie kunstenaars die zich opnieuw richt op de schilderkunst – vol energie, met verf en kwast in de handen. In politiek en klimatologisch turbulente tijden, toen en vandaag, confronteert hij ons met de kracht van de natuur. Maar in zijn werk ligt ook een mogelijke toekomst: een vervreemdende realiteit waarin dieren en planten terug naar ons kijken, en een door de mensheid verwoeste aarde allang verlaten hebben.

 

De virtuoze kunstenaar overlijdt op 35-jarige leeftijd, maar heeft dan al naam gemaakt. Oud-Stedelijk directeur Wim Beeren is groot liefhebber en het Van Goghmuseum organiseert in 1988 een solotentoonstelling. Maar Erik Andriesse toont zijn werk ook op ongewonere plekken, waaronder twee forten. Tegenwoordig is zijn oeuvre vertegenwoordigd in diverse museale en private collecties. Uit de laatste groep presenteert het Kunstfort een selectie van zelden getoond werk.

 

Voortgezet onderwijs

 

 

Tip! De Planning the Game

 

Waterlinie-game

 

 

Extra Lesmateriaal, onderbouw

Er is een mooie digitale les over de stelling van Amsterdam. De les bevat interactief materiaal voor het digibord en daarnaast een uitgebreide handleiding en werkbladen.

 

naar digitale leskist >

 

 

Op video

1. Waar zijn de soldaten: korte inleiding

2. Documentaire Geheim landschap deel 1

3. Geheim landschap deel 2

4. Geheim landschap deel 3

 

 

i.vm. rechten krijgt u alleen toegang als u op onze programma's heeft ingeschreven. BIj uw inschrijving ontvangt u een link naar de video's